Groep 1-2 C

Assalamoe aleikoem jongens en meisjes, papa’s en mama’s en iedereen die onze site bezoekt,

Op Hidaya hebben we vier kleutergroepen. In groep 1/2 C werkt juf Ria (maandag tot en met vrijdag).

In groep 1-2 C leren we heel veel. 
We gebruiken hiervoor verschillende lesmethodes: Schatkist ( taal, rekenen en andere vakken), Rekenplein (Rekenen) Met Sprongen Vooruit (rekenen) en De Vreedzame School (sociaal/emotioneel).
Spelend en ontdekkend leren in een rijke leeromgeving staat centraal. In de klas werken we met een vaste kring en verschillende hoeken die gedurende het thema worden aangepast, bijvoorbeeld een rekenhoek, een lees- schrijfhoek, een bouwhoek, een verteltafel, een knutselhoek en een themahoek. De rekenhoek kan tijdens een thema zomaar veranderen in een winkeltje, een sorteercentrum of een plek waar we met de beebot leren programmeren. De themahoek is soms een dokterspraktijk, soms een bibliotheek, soms een ruimtehoek, een plek waar plantjes groeien of een podium waar opgetreden kan worden. Samen met de leerlingen ontwikkelen we de verschillende hoeken tijdens het thema, zodat de leerlingen medeverantwoordelijk zijn en daardoor mede eigenaar worden van hun eigen leeromgeving. Die medeverantwoordelijkheid vinden we erg belangrijk. Het vergroot de betrokkenheid van de leerlingen. We werken ook met taken. Elke leerling krijgt een eigen taak in de klas, bijvoorbeeld het digibord aanzetten, de gymschoenen uitdelen, de tafeltjes schoonmaken, de stoelen klaarzetten. Leerlingen voelen dat het er toe doet dat ze er zijn en dat hun inbreng belangrijk is. We horen bij elkaar, zorgen voor elkaar, helpen elkaar en hebben elkaar nodig.

Wat doen we dan op zo’n hele dag op school? Iedere dag gaan we op avontuur met Pompom en Loeloe uit de methode Schatkist. Samen bekijken we de dagplanning, het weer en de jaarkalender. We doen allerlei activiteiten. In deze (kring)activiteiten leren we nieuwe woordjes, klanken, rekenen en nog veel meer.
In de klas spelen en werken we graag met de werkjes uit de kast en in de hoeken. We gebruiken hierbij het digikeuzebord, zodat duidelijk is wie wat aan het doen is en wat je al gedaan hebt. De juf kiest uit welke werkjes en hoeken je kunt kiezen.  Daarnaast werken we drie keer per week in een circuit. Voor groep 2 zijn dit andere werkjes dan voor groep 1.  Zo komen alle ontwikkelingsgebieden op niveau aan bod en bereiden de groep 2 leerlingen zich voor op groep 3.  
De juf leest vaak voor uit mooie prentenboeken en we hebben ook een digibord in de klas waarop we met de juf allerlei taal- en rekenspelletjes kunnen doen en waar we bij de lessen mooie platen en filmpjes kunnen bekijken.

Gedurende de dag eten we samen fruit en brood. Ook mag uw kind wat te drinken meenemen, het liefst water of thee in een fles of beker. De kinderen mogen geen pakjes mee naar school nemen. In verband met pinda allergie van enkele van onze leerlingen, eten we in de kleuterbouw GEEN pindakaas.

De groepen 1 en 2 krijgen 2x per week een half uur godsdienstles van juf Reyhan. Hierbij leren de kinderen dat Allah de Schepper is dat we Hem dankbaar zijn voor alles wat Hij voor ons doet. Door middel van liedjes leren we de kinderen de islamitische manier van groeten, wat we zeggen voor en na het eten, wie onze profeet is, enz. Daarnaast leren we de kinderen soera al fatiha, soera ikhlas en soera an nas.

We gaan 2 x per week naar de gymzaal voor gymles. Een les wordt verzorgd door de vakleerkracht van gym en andere gymles (spelles) geeft de eigen juf. Zorg er dus voor dat uw kind  gymschoenen heeft op school. De gymschoenen verzamelen we in een bak en deze blijven op school zodat we ze altijd kunnen gebruiken als dat nodig is. Het is fijn als de kinderen zelf hun schoenen aan en uit kunnen trekken.

Als het mooi weer is, spelen we lekker buiten met fietsen, karren en allerlei spullen voor in de zandbak. Maar ook bij minder mooi weer gaan we naar buiten., zorg dus voor passende kleding..zomerjas of winterjas. Als het regent, kan het zomaar zo zijn dat we een keertje extra naar de gymzaal gaan.

Op Parro kunt u al onze avonturen in een beschermde omgeving bekijken. 
Zodra uw kind op onze school gestart is, krijgt u een mail met gegevens om aan te melden.
Het is heel goed om thuis aandacht te hebben voor de ontwikkeling van uw kind. Samen proberen we het beste uit uw kind te halen. Via de app Parro ontvangt u elk thema / blok ouderbrieven van ons thema van Schatkist en kletskaarten van De Vreedzame School met tips voor thuis, zodat u ook thuis kunt aansluiten op wat er op school aangeboden wordt. 

Hieronder wat extra tips om samen met uw kind te werken aan zijn of haar ontwikkeling:

  • Ga regelmatig met uw kind naar de bibliotheek. Een lidmaatschap voor kinderen is gratis. U kunt hier boeken lenen, maar ook ontwikkelingsmateriaal dat aansluit bij de werkjes die uw kind op school moet maken, bijvoorbeeld puzzels, piccolo, domino, rijmspelletjes etc. Vraag er eens naar aan de medewerker van de bibliotheek!
  • We hebben ook een bilbiotheek op school. De kinderen mogen 1 keer per week op een vaste dag een boek lenen. Dit boek mag mee naar huis. Wanneer ze het weer mee brengen mogen ze op de vaste dag het boek terug brengen naar de bieb en een ander uit kiezen. Er is dus altijd maar een boek thuis. Het boek mag max. 3 a 4 weken thuis blijven.
  • Bespreek met uw kind hoe de dag was: wat heb je gedaan op school? Met wie heb je gespeeld? Wat vond je het leukst? Welke dag was het vandaag? Welke dag is het dan morgen? Welke dag was het gisteren? Kies hiervoor een moment, bijvoorbeeld tijdens het avondeten aan tafel of 's avonds als u uw kind naar bed brengt.
  • Oefen met uw kind het schrijven van de eigen naam, de kleuren, tellen (ook met sprongen van 2, terugtellen), puzzelen, kralen rijgen, kralen patronen namaken (bijvoorbeeld met strijkkralen), bouwen (met blokken of lego), prikken, (uit)knippen, netjes kleuren, tekenen
  • Betrek uw kind bij de dagelijkse dingen waar u mee bezig bent. Dit is heel erg leerzaam. Bijvoorbeeld: laat uw kind meekijken bij het koken (afwegen/ afmeten met de weegschaal of met een maatbeker), laat uw kind eens betalen bij het boodschappen doen en kijk wat het wisselgeld is (is elk muntje even veel waard?).
  • De zelfredzaamheid van uw kind is erg belangrijk. Oefen thuis ook eens : bijvoorbeeld met veters strikken, zelf de rits van je jas dicht maken, netjes naar de wc gaan, netjes eten.

Wilt u met uw kind oefenen voor school op internet?
Ieder kind heeft binnen MOO een eigen schoolaccount. Daarop kan uw kind ook thuis inloggen. Uw kind kan dan werken met de programma's die ook op school worden aangeboden, bijv. Schatkist van Pompom en Loeloe die passen bij het thema waar mee gewerkt wordt. 
De inloggegevens worden aan het begin van het schooljaar door de leerkracht verstrekt. 

Wij vinden overigens wel... spelen en werken met elkaar in een leerrijke omgeving zinvoller dan werken aan de computer, zowel op school als thuis, dus let op de schermtijd van uw kind. 

Groetjes en tot ziens Insha'Allah!

Juf Ria